Din egen bostad

Renovering

Det är medlemmen som förvaltar sin lägenhet, vilket ger medlemmen rätt att utforma den efter egen smak. Du som medlem kan exempelvis byta köksskåp, sätta in persienner eller lägga in heltäckningsmatta utan särskilt tillstånd.

Observera – En medlem får däremot inte förändra i bostaden i sådan utsträckning att det kan skada husets stabilitet eller påverka grannar.

Större förändringar, som att ta bort en vägg eller ta upp nya dörröppningar kräver styrelsens godkännande. I köket får endast spisfläkt med kolfilter monteras. Montera aldrig in en spis- eller köksfläkt utan styrelsens tillstånd. En felaktig monterad fläkt påverkar ventilationen i hela fastigheten.

Kontakta styrelsen eller föreningens förvaltare om du har frågor eller vill få en plan på renovering godkänd.

Underhållsansvar

Grundprincipen för en bostadsrätt är att innehavaren av bostadsrätten har ansvar för underhållet i sin lägenhet. Bostadsrättsföreningen ansvarar för underhållet av huset/husens, samt allmänna utrymmen. Föreningens ansvar för huset/husen omfattar såväl det yttre som det inre underhållet av fastigheten.

Bostadsrättshavarens underhållsansvar innebär att du som medlem ansvarar för i princip allt som finns i lägenheten. Tapeter, golv, köksinredning, spis, diskmaskin och övrig köksutrustning, toalettstol, tvättfat, badkar och dörrar är exempel på sådant som omfattar innehavarens ansvar.

I broschyren ”Välkommen till BRF Tre Damer”, som du fick i brevlådan när du flyttade in, finns en mer detaljerad lista över vad bostadsrättsföreningen eller bostadsrättshavaren har ansvar över.

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta styrelsen!

Din bostadsrätt A-Ö

Balkong

Blomlådor ska hänga på insidan av balkongräcket, de får inte hänga på utsidan. Ta hänsyn till de som bor under dig när du vattnar dina blommor.

Att måla balkongtak eller -golv kräver tillstånd från styrelsen. Det går bra att lägga lös trall eller matta på golvet, men du får inte skriva fast trallen eller fästa golvbeklädnad på annat sätt.

Att sätta upp markiser kräver tillstånd från styrelsen.

Det är inte tillåtet att grilla på balkongen. Det är inte heller tillåtet att piska/skaka mattor på balkongen.

Att glasa in balkongen kräver tillstånd från föreningen, samt godkänt bygglov. Om du ska glasa in din balkong ska du vända dig till ett företag som säljer balkonginglasningar. Hos dem får du hjälp med de tillstånd som krävs. En medlem som har en inglasad balkong bär hela ansvaret för att inglasningen är i gott skick, och inte kan medföra skador för människa eller egendom (exempelvis om det stormar).

Barnvagn och barnvagnsrum

I föreningen finns det flertalet barnvagnsrum i nära anslutning till olika portar där du som medlem kan ställa din barnvagn som används. Barnvagnar som inte är i bruk ska placeras i ditt egna förråd.

Pulkor, barncyklar eller annat som används av barn kan förvaras i närmaste barnvagnsrum under aktuell säsong. Regeln är att när saker inte används regelbundet (exempelvis pulkor under sommaren) ska de förvaras i medlemmarnas egna förråd.

Information om närmaste barnvagnsrum finns i foldern ”Välkommen till BRF Tre Damer” som du fick i brevlådan vid inflyttning. Du är även välkommen att kontakta styrelsen om du har frågor om barnvagnsrummen.

Viktigt! Lösa föremål i trapphusen utgör en allvarlig brandfara och är hinder vid utrymning. Därför får barnvagnar inte förvaras i trapphusen.

Bilparkering

Det är inte tillåtet att parkera på föreningens parkmark. Detta hindrar boende som vill passera, gör åtkomsten svår eller omöjlig för utryckningsfordon, eller ”låser in” någon annan som parkerat korrekt. Föreningen har avtal med ett företag om parkeringsbevakning. Eventuella böter går endast att få avskrivna i mycket särskilda fall.

I föreningen finns ett antal parkeringsplatser och garage, för närvarande flera års väntetid. Se mer information under fliken ”Parkeringsplats och garage” och hur du ställer dig i kö.

Observera! Det är inte tillåtet att ladda en elbil via motorvärmaruttag!

Cykel och cykelrum

I föreningen finns det flertalet cykelrum i nära anslutning till olika portar där du som medlem kan ställa din cykel som används. Barncyklar som används får även ställas i föreningens barnvagnsrum.

Information om närmaste cykelrum finns i foldern ”Välkommen till BRF Tre Damer” som du fick i brevlådan vid inflyttning. Du är även välkommen att kontakta styrelsen om du har frågor om cykelrummen.

Observera! På grund av brandrisk får inte fordon som drivs på annat än el förvaras i våra cykelrum (exempelvis moped). Eldrivna fordon får förvaras, men ej laddas i cykelrummen! Batteriet måste kopplas bort och tas med hem på grund av hög brandrisk.

Dusch- och badrum

Fukt och mögelskador kan lätt uppstå i badrum om inte fukten får möjlighet att torka upp. Se därför till att ordentlig luftcirkulation förekommer överallt i dessa utrymmen. Det är speciellt viktigt att cirkulationen fungerar bakom badkar och duschkabin.

Elinstallation

Anlita alltid behörig elektriker vid elektriska installationer. Försäkringsbolaget betalar ingen ersättning om exempelvis eldsvåda uppstår genom felaktig installation utförd av icke behörig person.

Hela elnätet inom vår bostadsrättsförening är jordat, och varje lägenhet har en egen jordfelsbrytare.

Exempel på saker du får göra själv

  • Byta glödlampor och lysrör
  • Byta stickpropp
  • Byta strömbrytare till sladd
  • Byta lamphållare
  • Byta vägguttag
  • Byta strömbrytare
  • Förläng vanlig sladd med skarvdosa

Ovanstående förutsätter naturligtvis att du har nödvändiga kunskaper. Glöm inte att stänga av strömmen eller att du drar ut sladden först.

El utomhus

All el-utrustning som används på balkong måste vara godkänd för utomhusbruk. Det gäller även granljusbelysning, ljusslingor och lampor. Infravärme på balkongen måste vara fast installerad med strömbrytare.

Förråd

I ditt förråd på vind eller i källare får du av brandsäkerhetsskäl inte förvara brandfarliga ämnen. Det är inte heller tillåtet att dra in egen elektricitet. Vidare är det förbjudet att röka eller att tända en låga i dessa lokaler.

Försäkring

Föreningen har försäkrat fastigheterna som täcker skador som uppkommer på huset genom exempelvis brand eller vatten.

Däremot täcker försäkringen inte skador på de boendes egendom i lägenhet eller förråd. Du behöver därför ett särskilt bostadsrättstillägg till den vanliga hemförsäkringen. Hemförsäkring gäller dig och dina saker, men ger inget skydd om olyckan är framme i lägenheten. Bostadsrättstillägget omfattar själva lägenhetens fasta inredning, så du är skyddad vid exempelvis brand.

Du som har en inglasad balkong kan oftast specialförsäkra den.

Golvbrunn

Varje golvbrunn är försedd med vattenlås som förhindrar lukt från avlopp. Du har själv ansvar för att rengöra den med jämna mellanrum. Du lyfter helt enkelt bort gallret och lyfter ur plastbehållaren (den är som en liten hink med uppfällbart handtag) och rengör den.

Grillning

På flera av våra gårdar finns anordningar avsedda för grillning. Lämna aldrig tändvätska kvar vid grillen, då det kan finas risk att barn kommer åt den. Av brandsäkerhet är det inte tillåtet att grilla på balkongen, varken med el-, gas-, kolgrill (eller av andra alternativ).

Hiss

Föreningens hissentreprenör är Kone. Vid krångel ska en felanmälan göras direkt till Kone på 0771 – 500 000.

Då kommer hissentreprenören snabbare än om Riksbyggen först ska behandla ditt klagomål, och sedan i sin tur kontakta Kone för reparation.

Husdjur

Husdjur är ett kärt sällskap, men det är inte säkert att alla grannar tycker likadant. Kom ihåg att det kan upplevas störande om en hund skäller eller ylar i en grannlägenhet. Hundar och katter som springer lösa i området och förorenar barnens sandlådor kan även ställa till osämja mellan grannar.

Vissa djur, som ormar, kräver tillstånd från Stockholm stads miljöförvaltning.

Lägenhetsnummer

Föreningens lägenheter har två olika nummer, den som är registrerad hos Skatteverket och den interna inom föreningen.

Föreningens 567 lägenheter är numrerade från 1 till 567. Vilket nummer du har står på din dörr uppe i högra hörnet. Numret används internt hos föreningen och återfinns även på tvättcylindern och ditt förråd.

Skatteverket och Posten använder ett fyrsiffrigt nummer som anger lägenhetens placering. Lägenhet 1101 ligger alltid på våning 1, första dörren till vänster från trappan räknat.

Nyttjanderätt

Det finns särskilda omständigheter som kan innebära att din nyttjanderätt till lägenheten förverkas. Då har föreningen möjlighet att sälja din lägenhet.

Exempel på när det kan inträffa

  • Om årsavgiften inte betalas till föreningen i tid.
  • Om bostaden upplåts i andrahand utan tillstånd.
  • Om innehavaren i bostaden hyser någon eller något på ett sätt att det är skada för föreningen eller någon medlem.
  • Om bostadsrätten vanvårdas.
  • Om föreningen efter beslut kräver tillträde till lägenheten och vägras utan anledning.
  • Om innehavaren bedriver brottslig verksamhet i sin bostadsrätt.

Nyttjanderätten förverkas inte om det som ligger bostadsrättshavaren till last är av ringa betydelse.

Ohyra och skadedjur

Att drabbas av skadedjur i bostadsrätten är en obehaglig upplevelse. Handla snabbt vid angrepp av till exempel mjölbaggar, så de inte sprider sig till andra lägenheter.

Om du drabbas av ohyra i föreningen, ta alltid kontakt med förvaltaren eller gör en felanmälan på Riksbyggen.

Observera – du får inte mata fåglar inom vårt bostadsområde, varken på balkongen eller marken. Risken är stor att fågelmataren drar till sig råttor som kan ställa till stor skada på bland annat avloppsrören.

Sopor

Hushållssopor

Hushållssopor ska slängas i de sopbehållare som är placerade runt om i området, behållarna är märkta med ”Tre Damer”. Soporna ska ligga i hållbara, väl hopknutna påsar eller paket.

Matavfall

Alla hushåll i Stockholm stad ska ha möjligheten att matsopsortera. Matavfall läggs i avsedda papperspåsar som sedan läggs i särskilda behållare i nära anslutning till de behållare för hushållssopor.

Behållarna för matavfall är låsta och samma nyckel som går till tvättstugan öppnar dessa behållare.

Nya papperspåsar finns att hämta i alla tvättstugor.

Tidningsåtervinning

Vi har ett antal återvinningsbehållare (gröna containrar av plåt) som är placerade runt om i vår förening. Dessa är endast till för tidningspapper, inte wellpapp eller kartong.

Källsortering

Förpackningar

Närmaste återvinningsstation för förpackningsmaterial (papper, kartong, plast, metall, tidningar, med mera) finns på Elsa Brännströms gata, vid infartsparkeringen i Fruängen.

Grovavfall

Föreningen ställer ut containrar i området två gånger per år. Här kan du slänga större föremål som du vill bli av med. Tid och plats meddelas på porttavlorna och i informationsbrevet.

I containrarna får inte farligt avfall eller elavfall slängas. Bostadsrättsföreningen blir debiterad en straffavgift om miljöfarligt avfall hittas i våra containrar vid sortering på sopstationen.

Grovavfall kan även lämnas in till en återvinningscentral.

Farligt avfall

Farligt avfall lämnas till en återvinningscentral. Häll aldrig ut medicin, hushållskemikalier (så som klorin eller lacknafta) i avlopp eller toalett. Medicin lämnas in på närmaste apotek.

Till farligt avfall räknas bland annat: färgrester, mediciner, elprodukter, kemikalier, bilbatterier, glödlampor och lågenergilampor.

Trapphus

Lösa föremål i trapphusen utgör en allvarlig brandfara, och är hinder vid utrymning. Därför är det viktigt at följa gällande föreskrifter:

Du får inte förvara något föremål utanför din dörr eller i trapphuset i övrigt. Detta gäller dörrmatta, barnvagnar eller annat som du kan tänkas vilja ställa ut. För barnvagnar eller liknande hänvisas du till ett barnvagsrum.

Vattenkran

En kran eller en koppling som droppar förbrukar läckage på cirka 80 liter vatten per dygn. Att själv byta packning i vattenkran är ingen större konst, men se först till att vattnet är avstängt till den aktuella kranen. Avstängningen (ballofix) hittar du på röret till kranen och avstängningen sker oftast genom att spärren vrids ett kvarts varv.

Ventilation

I köken får endast spisfläkt med kolfilter monteras. Fläkten får inte anslutas till frånluftsröret. En felaktigt monterad fläkt påverkar ventilationen i hela fastigheten, och kan leda till stora bekymmer för både dig och dina grannar. En kolfilterfläkt ansluts inte till ventilationssystemet. Här är det kolet som filtrerar luften, som därefter återgår till köket. Vid denna typ av fläkt är det viktigt att filtret rengörs minst en gång varje månad och att filtret byts ut minst en gång per år, för att fläkten ska fungera tillfredsställande.

Montera aldrig en spis- eller köksfläkt utan styrelsens tillstånd. Ett eget system kan nämligen innebära att grannen får ditt matos. Det är ventilationssystemet i fastigheten som bestämmer valet av fläkt.

OVK-besiktning

Med jämna mellanrum måste bostadsrättsföreningen genomföra en obligatorisk ventilationskontroll, OVK. Detta är ett myndighetskrav, och om kontrollen inte godkänns måste bristerna åtgärdas.

Som bostadsrättshavare är du skyldig att medverka i OVK-besiktningen. Finns det brister som är orsakade av lägenhetsinnehavaren (exempelvis under en ombyggnation) är du skyldig att genomföra det åtgärder som krävs för att kraven ska uppnås och kontrollen bli godkänd.

Vitvaror

Installation av exempelvis tvätt- och diskmaskiner måste ske av utbildad personal. Vattenskador kan bli mycket kostsamma.

Att tänka på: Se till att vitvaror som tvättmaskin, diskmaskin, kyl och frys står på fuktskydd/droppskydd, för att din hemförsäkring ska gälla. Det är också bra att ha en blandare med diskmaskinavstängning.

Var uppmärksam på vattenläckage.